Consuminderen: tot hun 12de hoeven kinderen niet duur te zijn

Consuminderen met kinderen is een goede manier om de kosten te drukken. Dit kun je vooral goed doen tot je kind naar de middelbare school gaat.
0
Consuminderen

Volgens het Nibud kost een kind vanaf de geboorte tot een jaar of 12 zo'n 50.000 euro. Vind je dat wel erg veel? Dan kun je ervoor kiezen om de kosten met behulp van consuminderen omlaag te brengen.

Consuminderen met kinderen: tot 12 jaar goed te doen.


Als moeder van 5 kinderen spreek ik uit ervaring dat zeker in de eerste twaalf jaar, consuminderen goed kan. Je hebt dan namelijk nog een stuk meer controle over de uitgaven voor je kind.

Mijn ervaring is dat het vanaf de middelbare school lastiger wordt om te consuminderen met kinderen. 

Vanuit school krijg je dan namelijk allerlei kosten aangereikt waar je moeilijk omheen kunt. Zoals dure reisjes naar Rome ad 750,- of de aanschaf van een iPad. Consuminderen wordt dan een heel stuk lastiger, omdat je minder controle krijgt over de kosten voor je kind.

Daarom hieronder een lijst met tips voor consuminderen met kinderen t/m 12 jaar.

Consuminderen met kinderen t/m 12 jaar

De babykamer: rooming in


Te beginnen met 'de babykamer'. Een officiële babykamer is doorgaans een grote uitgave van aanstaande ouders. Maar je kunt er ook voor kiezen om je kind bij je op de kamer te laten slapen.  'Rooming in,' wordt dit genoemd.

Slaap je dan zelf niet meer? Dan is een aparte kinderkamer toch wel prettig, maar nergens staat het in de wet dat de kledingkast, commode en ledikant van 1 lijn moeten zijn en duur moeten zijn. Schrik niet terug voor tweedehands meubels en kies voor consuminderen.

Kinderwagen: tweedehands en opruiming


Ook de kinderwagen kan een grote uitgave zijn waarop je kunt consuminderen. Bijvoorbeeld ook weer door voor een tweedehands exemplaar te kiezen of in de opruiming te kopen. Of koop bij Vinted!


Kinderkleren: koop voordelig bij Zeeman, Hema of tweedehands


Kies je voor merkkleding voor je kind, dan lopen de kosten doorgaans flink op. Zelfs als je ze tweedehands koopt. In het eerste levensjaar groeit je kind bovendien in snel tempo uit zijn of haar kleertjes. Zeeman heeft hele leuke babykleding, die ook nog eens budgetvriendelijk is en past bij consuminderen.

Speelgoed: spelotheek en tweedehands


Toen mijn kinderen wat ouder waren, leende ik speelgoed voor ze uit de spelotheek! Dat was echt geweldig. Zo konden ze rond karren op dure skelters, zonder dat ik torenhoge bedragen kwijt was.

De spelotheek is ook een goede manier om te kijken of je kind wel echt met iets speelt. Blijkt een speeltje echt een doorslaand succes? Dan kun je het altijd nog alsnog kopen. En bij consuminderen past dan dat je het koopt via bijvoorbeeld marktplaats.


Boeken


En dan is er natuurlijk de bibliotheek voor boeken! Het is heus niet nodig dat je kind alle kinderboeken in zijn of haar bezit heeft. Met uitzondering van boekjes waaraan ze sabbelen natuurlijk. Die zijn niet zo fris uit de bibliotheek.

Maar de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar en daarom heel geschikt om te consuminderen met boeken.

Kinderfeestjes


Laat je niet gek maken door de trend dat kinderfeestjes buitenshuis gegeven moeten worden. Je kunt consuminderen op de kosten door je kind het geschenk van je tijd en aandacht te geven en een kinderfeestje thuis te geven. Leuk idee: samen een vliegtuig vouwen van papier!


Consuminderen met kinderen tot slot


Hoewel kinderen veel geld kunnen kosten, heb je daar zeker tot ze naar de middelbare school gaan wel degelijk invloed op. Laat je niet gek maken door de commercie dat je allerlei zogenaamde 'must-haves' moet kopen voor je kind

Gebruik je verstand en maak op basis daarvan keuzes.

Leg het geld dat je bespaart door te consuminderen apart voor als je kind naar de middelbare school gaat.

Leestip!


Leestips: 

TV meubel met kinderbureau 
Goedkoop boodschappen doen

Hoe zijn jouw ervaringen met de kosten van kinderen?
Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!
Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met onderstaand formulier.

© all rights reserved
made with by templateszoo