Laminaat: parket voor arme mensen?

6
laminaat
Door Nicole Orriëns

Mijn man en ik hebben bijna altijd laminaat gehad in de huizen waar we woonden. Dus toen we naar het platteland verhuisden kozen we opnieuw naar laminaat. Maar één van de mensen die ons destijds hielp met de verbouwing van het huis zei dat je voor een huis op het platteland eigenlijk voor echt hout, oftewel parket zou moeten kiezen. Hij noemde laminaat parket voor arme mensen! Dus toen vroeg ik me af:

'Wat is eigenlijk het verschil tussen laminaat en parket? Afgezien van de prijs?

Laminaat versus parket


Het verschil tussen laminaat en parket is eigenlijk heel simpel: parket is helemaal van hout. Laminaat is níét helemaal van hout en heeft een harde kunststof bovenlaag waarop een houtdessin is geprint. Laminaat bestaat uit meerdere laagjes, namelijk:

 • kunststof onderlaag
 • drager
 • een laagje bedrukt papier
 • een kunststof toplaag

Dit maakt laminaat een goedkoop en onderhoudsvriendelijke alternatief voor parket. Waar je voor parket per vierkante meter al gauw tussen de 40 tot 60 euro kwijt bent, heb je een laminaatvloer al voor zo'n 12 tot 35 euro per vierkante meter. Dus tsja, die klusser had eigenlijk wel gelijk toen hij laminaat parket voor arme mensen noemde ; )

Voordelen van laminaat


Eén van de redenen dat wij steeds voor laminaat kiezen is dat het zo makkelijk is om schoon te houden. Zeker met een gezin met kinderen vind ik dat toch wel heel belangrijk. Daarnaast speelt de prijs ook een belangrijke rol. Echt parket lijkt me best heel mooi, maar ik vind dat toch te duur. Zeker als ik met laminaat dezelfde houtlook kan krijgen.

Laminaat is sterker dan zeil


Daarnaast is laminaat sterker dan zeil. In ons huis in Arnhem hadden we in de slaapkamers van de kinderen zeil, maar dat zag er al snel niet meer mooi uit. En vloerbedekking voelt weliswaar lekker zacht en warm, maar vind ik toch onfris voelen na een paar jaar. Andere voordelen van laminaat zijn:

 • Het gaat gemiddeld zo'n 10 tot 30 jaar mee
 • Het is verkrijgbaar in allerlei soorten, patronen, maten en diktes. Je hebt dus veel opties.
 • Laminaat is bestand tegen de meeste vlekken.
 • Als je bijvoorbeeld klik-laminaat neemt is het makkelijk om te leggen.
 • Je kunt het kopen in verschillende kleuren! Tegenwoordig is grijs laminaat bijvoorbeeld ook populair. Of wit, voor een Zweedse sfeer.

Lees ook: Toe aan een nieuwe vloer?

Wat voor vloeren hebben jullie, en waarom koos je juist daar voor?

Neem nu een gratis emailabonnement op De Mamablogs!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Wij verhuizen binnenkort en hebben ook laminaat gekocht om de vloer van de bovenverdiepingen te doen.
  We kochten het vooral naar onderhoudsvriendelijkheid toe en omdat we van plan zijn nog kindjes te krijgen. Ik zou er niet van mogen dromen dat ze met een of ander speelgoed enorme krassen zouden maken op echt parket.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een echte houten vloer in de kamer en in de keuken. Dat vind ik het mooist.
  In de slaapkamer ligt laminaat, dat vind ik niet echt mooi maar wel praktisch.
  Zelf zal ik niet snel voor laminaat in de woonkamer kiezen (zeker niet voor een goedkope soort) maar tegenwoordig zie je wel veel mooie varianten, maar die zijn dan wel veel duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Boven hebben we laminaat en beneden een houten vloer. Maar dat is dan weer geen massief hout. Het zit een beetje tussen laminaat en hout in.

  Maar voor arme mensen? Nee hoor, een mooie goede laminaat kost toch ook wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen wij ons vorige huis kochten hebben we er een dure maple parketvloer in laten leggen. Brede planken, zgn 'landhuisdelen'. Het was idd heel mooi, maar het onderhoud was niet aan ons besteed. Ik had geen zin of energie om er steeds een soort onderhoudslaag op aan te brengen. En daarnaast moest het ook nog weleens gelakt worden. Ik vond de vloer erg kwetsbaar. Misschien kwam dat doordat we er lak op waterbasis op hadden. Dit vanwege gevoelige longen.
  Ook al vonden we de vloer nog zo mooi, mijn man en ik waren het er allebei over eens dat we nooit meer voor parket wilden kiezen.
  In ons nieuwe huis ligt nog steeds het laminaat en de vloerbedekking van de vorige bewoners die niet lang in dit huis gewoond hebben. En wij vinden het wel prima zo.
  Wellicht dat we over een aantal jaar de vloerbedekking bij zoons weghalen en er laminaat in doen. Maar voor nu is het zonde. En in de logeerkamer ligt een heel warme vloerbedekking. Wat heel fijn is want het is de koudste kamer van het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laminaat voor paupers? Welnee! Het gaat erom dat je je bewust bent hoeveel kosten er gemoeid zijn met parket. Ik ben lekker voordelig en bespaar zo geld dat ik aan leukere dingen kan uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo zie je maar dat goedkoop laminaat de dag van vandaag geen duurkoop is. Voor ieders budget is er wel een laminaatvloer te vinden. Dit type vloerbedekking is uiterst makkelijk in onderhoud en bovendien eenvoudig zelf te leggen. Een aanrader voor iedereen want dit type vloer biedt niets dan voordelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met onderstaand formulier.

© all rights reserved
made with by templateszoo