De vrouw achter 'Toaske'

12
Je hebt het gevoel dat je ze kent, gewoon omdat je hun blogs bezoekt. 'Maar wie zijn eigenlijk de vrouwen achter het blog?' Daarom wekelijks een portret van de vrouw achter het blog!Toaske(39) is moeder van twee dochters van tien en vier, en woont samen met haar vriend met wie ze ruim vijftien jaar een relatie heeft. Toaske is ambtenaar van beroep. Toaske is een pseudoniem, want Toaske blogt anoniem. Toaske: 'Ik wilde een blog waarin ik alles kwijt zou kunnen, dus ook persoonlijke dingen, zonder dat ik bang hoefde te zijn dat ik een bekende zou kwetsen.'
Wanneer ben je begonnen met bloggen?
Op zevenentwintig maart 2006.

Waarom begon je?
Een vriendin van mij had een blog en zij had het er geregeld over. Ik wilde dat eigenlijk ook wel, dus ik ben begonnen. Mijn vriendin weet niets van mijn blog. Zelf schrijft ze al drie jaar niet meer.

Heb je een bepaald doel met je blog?
Tja, heb ik een bepaald doel met mijn blog? Soms hoop ik met bepaalde stukjes toch wel mijn lezers te prikkelen. Ik ben ook behoorlijk maatschappelijk betrokken en wil nog wel ‘ns een wat kritischer stukje plaatsen.

Maar mijn blog is vooral bedoeld als een groot dagboek waarin ik van alles kwijt kan. Verhalen over de meiden, de dingen die we meemaken, de boeken die ik las of de theatervoorstellingen die ik bezocht. Mijn blog is gewoon een groot herinneringenboek (en daar ben ik erg blij mee want ik herinner me heel weinig van vroeger).

Hoe vaak blog je?
Ik plaats (vakanties en weekendjes weg uitgezonderd) elke dag een nieuw logje. Gelukkig heb ik zelden echt gebrek aan inspiratie en er staan zo’n dertig logjes in klad klaar.

Hoeveel tijd besteed je aan bloggen?
Sinds ik netvibes ontdekt heb ben ik veel minder tijd kwijt. Vroeger had ik alle blogs die ik volgde in mijn favorieten staan en ging ik ze één voor één af om te kijken of er een nieuwe post was. Nu staat het grootste deel van de blogs die ik volg in netvibes(.com) en krijg ik een keurig signaal als er een nieuw logje gepost is. Ik denk dat ik per dag één tot anderhalf uur per dag aan bloggen besteed. Die tijd is dan wel verdeeld over de hele dag met de piek in de avonduren.

Hoe zie je je toekomst als blogster?
Uh, geen idee. Maar ik denk dat ik het nog wel een hele tijd volhoud.

Wat betekent bloggen voor jou?
Veel. Ik geniet van het lezen van andervrouws (ik volg voornamelijk vrouwen) verhalen en de herkenning die dat vaak geeft. Verder vind ik het leuk om met taal bezig te zijn en heb ik nu toch stiekem wel het idee een beetje een schrijver te zijn.

Over welke onderwerpen schrijf je?
Over van alles: over de meisjes, persoonlijke belevenissen, dingen die me verbazen, berichtjes op teletekst, boeken, theater. Ik bedenk vragenlijstjes, plaats liedjes of filmpjes en doe met sommige schrijfopdrachten mee.

Lezen je kinderen je blog?
Niet echt. Alleen mijn moeder leest mijn blog. Ik heb haar dik drie jaar geleden verteld dat ik een weblog had en nu leest ze mee (en reageert ze af en toe als Kier). Waarom ik het haar destijds vertelde terwijl ik eigenlijk anoniem wilde blijven? Omdat ik toen midden in een vervelende tijd zat met veel pijn en stress en ik haar wilde laten zien dat ik toch echt nog wel plezier had in het leven. Heel af en toe heb ik toch wel spijt dat ik het haar verteld heb, omdat ik sommige dingen nu niet meer op mijn blog zet (of ‘liever’ dan ik eigenlijk zou willen doen). Vriendje weet ook van mijn blog, maar hij kijkt er zelden op.

Zijn er onderwerpen die je bewust niet aansnijdt?
Oudste heeft aangegeven dat ze sommige dingen niet meer op mijn weblog wil hebben en dat respecteer ik uiteraard. Maar verder ken ik weinig taboes wat het schrijven betreft.

Je hebt een web-log.nl blog. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Nou, die vriendin van hierboven, die was ook bij web-log.

Is de layout/template van je blog belangrijk voor je?
Ja. Toen er bij web-log ineens zo’n balk bovenin de kop kwam met reclames wilde ik die weg hebben. Ik heb toen dus een betaald account genomen. Ach, een hobby waaraan je zoveel plezier beleeft, mag best iets kosten. Zelf ben ik af en toe jaloers op de prachtigste layouts die ik op verschillende blogs zie. Ik kom niet veel verder dan een rechte kopfoto.

Wissel je vaak van layout?
Ik heb wel een tijd gehad dat ik vaak wisselde, maar de huidige kopfoto staat er al weer best een hele tijd. In het begin dat ik weblogde heeft de make-up-pop die nu ook nog op mijn blog staat altijd onderdeel uitgemaakt van mijn kopfoto. Annemarie, zoals deze pop thuis heet, is een soort van ‘handelsmerk’.

Hoeveel bezoekers heb je per dag?
Tussen de 300 en 400 per dag. Mijn topdag tot nu toe is 29 september 2009 met 534 bezoekers.

Maak je je druk om zaken als 'pagerank' en 'linkpopularity'?
Ik heb geen idee waar je het over hebt.

Streef je naar veel bezoekers?
Het is natuurlijk hartstikke leuk als veel mensen je blog lezen, maar ik heb nooit echt actief overal rondge(s)hopt om bezoekers te krijgen. Dat lieg ik trouwens, in het begin heb ik vrij actief op allerlei blogs gereageerd, maar daarna is het net een olievlek en komen er steeds meer mensen via via. Er komen ook mensen langs via de raarste zoektermen. Ik gebruik CheckStat en kan daarin precies zien met welke zoektermen mensen bij Toaske terecht komen.

Zo ja, hoe probeer je bezoekers te krijgen?
Strategie wil ik het niet noemen, maar ik klik wel regelmatig op de reacties van mensen die op andere blogs die ik volg reageren. Als ik die blog dan leuk vind, reageer ik er.

Hoe komen je huidige bezoekers bij je?
De helft van mijn dagelijkse bezoekers zijn ‘vaste klanten’. Verder komt men via de vreemdste zoektermen kijken.

Wat zou je andere moeders aanraden die een blog willen beginnen?
Maak er een breed blog van, dus veel verschillende onderwerpen. Maar misschien kunnen ze er beter niet aan beginnen want het is ernstig verslavend!

Wat vind je van advertenties op blogs?
Dat vind ik verschrikkelijk. Ik heb niet voor niets een betaald account genomen om van die lelijke dingen af te komen.

Bezoek je andere blogs?
Natuurlijk. Ik heb 120 blogs in mijn netvibes staan. Gelukkig loggen ze niet allemaal dagelijks net als ik. En nog een stuk of acht in mijn favorieten omdat de RSS-feed (of hoe dat dan ook mag heten) niet werkt in netvibes.

Waarom wel/waarom niet?
Omdat het hartstikke leuk is om bij anderen binnen te kijken. Te zien wat mensen meemaken, met mensen mee te leven, het oneens met mensen te zijn, te genieten van mooie foto’s, fraaie woorden of wat dan ook.

Laat je 'comments' achter of ben je iemand die alleen leest?
Ik reageer bij heel veel mensen al moet ik zeggen dat ik af en toe een keertje oversla.

Heb je een favoriet blog?
Ik reken alle blogs die ik volg tot mijn favoriete blogs. En dat zijn heel gevarieerde blogs. Van meisjes van ongeveer achttien tot mannen van in de zestig en alles wat daar tussen zit. De blogwereld is een heel mooie wereld ook al hoef je het niet altijd met elkaar eens te zijn.

Meer lezen?
Toaske

Lees ook het portet van Susie schrijft!
( Hide )
 1. Nou Nicole, ik vind het stoer hoor om hier te mogen staan. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is precies zoals ik Toaske ken (ingeschat heb)! Wat een leuk interview! Toaske is één van mijn favoriete bloggers:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toaske for logland-president!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk interview ik volg Toaske ook altijd met veel plezier !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik kijk elke dag even bij Toaske. Mooie gevarieerde blog !

  Leuk interview zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk joh! Ik lees je ook met plezier en jij bij mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk en erg herkenbaar op sommige punten. Ik kom ook altijd graag lezen, juist omdat je zo gevarieerd blogt. Hoe vaak ik het me ook voorneem, mij lukt het steeds niet. Het zijn toch vooral de kids waarover ik blog. Dat waardeer ik erg in Toaske d'r blog: de varieteit aan onderwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen hoor!
  Ik volg Toaske ook al een poosje.
  Maar van het bestaan van 'mamablogs' wist ik niets.
  Er gaat een wereld voor me open ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat stoer dat je hier staat meid! EVen op een andere manier centraal staan dan op je eigen log...

  ik lees je log echt altijd met heel veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik sluit me graag aan bij Scrapothekerin: go Toaske!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. heej, dat is heel leuk Toaske, om jou hier tegen te komen! Ik blog niet hier en lees ook nooit hier, maar met jouw linkje prikkelde je natuurlijk wel mijn nieuwsgierigheid! Leuk om te zien dat er zoveel bekende namen weer ook hier voorbijkomen!!
  Enne, wat je zegt is inderdaad zo typisch Toaske!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hey Toaske, leuk interview, en zoals een aantsl al zeggen, je leert elkaar steeds beter kennen. Ik kijk niet op van de antwoorden. Trots op je!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wilt reageren! Dat kan met onderstaand formulier.

© all rights reserved
made with by templateszoo