De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

uitvaartverzekering

Het is zo'n gedachte die een ongemakkelijk gevoel geeft. Soms zelfs angst. De gedachte aan je overlijden. Zeker als je kleine kinderen hebt, bekruipt je de gedachte: 'Ja maar, ik kan nu echt niet weg!'

Je hebt het er toch ook met je kind over?

Niettemin is het goed om bij dit soort zaken voldoende stil te staan, om ze goed te regelen. Net zoals je ongetwijfeld je kind helpt om te gaan met de dood van een geliefd huisdier, of opa en oma, zo is het belangrijk dat je jezelf de ruimte geeft om bepaalde dingen op een rijtje te zetten.

Praktische zaken geregeld, geeft ruimte voor de emoties

Dit voorkomt dat je er door overvallen wordt, en dat je op het moment suprème met een mond vol tanden staat. Dat is extra vervelend omdat bij een overlijden natuurlijk veel emotie komt kijken. Dan is het fijn als de praktische kant van het verhaal goed geregeld is, zodat er ruimte is voor de emotionele kant.

Ruud Hendriks was zo vriendelijk om voor De Mamablogs Lijst de voor- en nadelen van een uitvaartverzekering op een rijtje te zetten.

De voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Na een overlijden moet je snel geld kunnen krijgen om de verschillende kosten te kunnen dekken. Een begrafenis kan namelijk erg duur worden. Er zijn alternatieve oplossingen zoals een voorschot van geld op de rekeningen van de overledene of pensioenfondsen die instemmen om het bedrag vooruit te betalen. Echter duren deze stappen vaak lang en kan het vervelend worden.

Waar je op moet letten bij het nemen van een uitvaartverzekering

Zorg ervoor dat je wensen worden gerespecteerd: Er zijn soorten uitvaartverzekeringen waarmee je al je verzoeken van de begrafenis kunt vastleggen met een uitvaartbedrijf. Deze worden vervolgens bevestigd door een offerte van de begrafenisondernemer. Je kunt het type doodskist kiezen, het type grafsteen, de manier waarop de begrafenis moet plaatsvinden, kortom alles wat je maar wilt.

Wil je je uitvaartverzekekering vergelijken?

Laten we nu eens kijken naar foutjes die je zou kunnen maken bij het ondertekenen van het contract, evenals de nadelen die in sommige contracten bestaan:
-

  • Bijdragen: Er zijn drie belangrijke manieren om bij te dragen aan je begrafenisovereenkomst: tijdelijk, lijfrente en éénmalig. Je moet weten dat als je kiest voor een levenslange bijdrage, je het risico loopt dat je meer betaalt dan nodig is. 
-
  • Leeftijdsgrenzen: sommige verzekeraars bieden exorbitante prijzen of weigeren eenvoudigweg bepaalde mensen die te oud zijn.
  • De onmogelijkheid om zijn contract terug te kopen: het komt voor dat sommige verzekeraars de mogelijkheid om het contract terug te kopen niet in hun verzekeringen opnemen. Het is belangrijk dat dit mogelijk is, om zodoende je verzekeraar gemakkelijk te kunnen verlaten. Zonder deze voorwaarde is er geen mogelijkheid meer om een ​​deel van het geld terug te vorderen indien je terug wilt komen naar je verzekeraar. Daarom is het beter om te controleren of deze voorwaarde bestaat voordat je het contract ondertekent.

Het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering heeft niets te maken met een uitvaartverzekering.

Ze bestaan wel degelijk ​​uit het uitkeren van een financiële som, maar bij het overlijden van de inschrijver is het door de begunstigde ontvangen kapitaal op geen enkele manier bedoeld voor de bekostiging van de begrafenis.

De overlijdensrisicoverzekering kan ook worden beëindigd, zelfs als de abonnee nog in leven is. Dat is niet het geval voor het uitvaartverzekeringscontract dat pas loopt na het overlijden van de verzekerde.

Uitvaartverzekeringscontracten hebben maar één doel: toekomstige begrafenissen financieren en mogelijk anticiperen op hun organisatie (servicecontract). De begunstigde kan het te ontvangen kapitaal niet gebruiken voor iets anders dan de betaling van de begrafenis.

Met een uitvaartverzekeringscontract kun je er ook zeker van zijn dat je wensen worden gerespecteerd. De begrafenisondernemer die verantwoordelijk is voor de begrafenis zal daarom de in het contract genoemde diensten strikt moeten naleven.

Lees ook: Brief aan overleden moeder en oma! en Een kaarsje branden en Uitvaartverzekering gezin.

Hoe heb jij het geregeld?

Meld nu jouw blog ook aan bij De Mamablogs Lijst!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *